Нови статии

Изчезнало будистко съкровище, открито в пустинята Гоби

>> 29.8.09


Изчезнало будистко съкровище, скрито повече от 70 години, е разкопано в пуситнята Гоби. Историческите артефакти били заровени през 1930 г. по време на монголската комунистическа чистка, когато стотици манастири са разграбени и унищожени. Намерените реликви включвали статуетки, предмети на изкустото, ръкописи и лични вещи на известен будистки майстор. Лидерът на екипа, търсил съкровището, Майкъл Ейзънриглър, го описва като "приключението на живота си".
Общо 64 сандъка с ценности били заровени в пустинята от монах на име Тудев, с цел да бъдат спасени от навлизащите монголски и съветски армии. Те принадлежали на известния будист Данзан Равджаа и само Тудев знаел къде са били скрити. Но предава тайната на внука си и той успява да изрови някои от сандъците през 90-те години и отваря музей, където биват изложени.
Намерените реликви са с изключителна стойност за монголската култура, тъй като будизма почти изчезва по времето на комунизма, особено през 30-те години на миналия век.
В момента по издирване на съкровищата работи австро-монголска група, която наскоро намира още две заровени кутии, но около 20 сандъка остават все още скрити под пясъците на пустинята...


Сподели във Facebook

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP