Нови статии

Каменните сфери от Коста Рика

>> 4.9.09


Една от най-странните загадки в археологията била открита през 1930 г. в Коста Рика. Документирани са около 300 каменни топки с вариращи размери от няколко сантиметра до над 2 метра в диаметър. Някои от тях, имат тегло над 16 тона и са направени от гранодиорит - твърда магмена скала. Сферите са открити в делтата на р. Тераба, в близост до градовете Палмар Сур и Палмар Норте. Датират от периода 800 г. пр. Хр. до 1000 г. сл. Хр.
Каменните топки не са природни феномени, а представляват монументални скулптори, създадени от човешка ръка. Предполага се, че са направени от заоблени камъни, като са били държани на огън и после охлаждани с вода, докато придобиели близка до желаната форма. Накрая били дооформяни с каменни сечива, докато се получела сфера. Техни създатели били предшественици на местното население, обитаващо сегашна Коста Рика, северна Колумбия и източен Ходурас. Живеели в разпръснати селища, някои от които наброявали над 2000 души. Къщите им били кръгли и изкарвали прехраната си с риболов, лов и селско стопанство.
Но за какво са им служели каменните сфери, някои от които с гигантски размери, все още никой не знае...
В наши дни, две от каменните топки се намират в САЩ (във Вашингтон и в Харвардския Университет), а останалите украсяват обществени сгради, болници и училища в Коста Рика.

Сподели във Facebook

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP