Нови статии

Изгубен свят открит в Папуа Нова Гвинея

>> 8.9.09


Мистериозен свят, населяван от зъбати жаби, странни риби и малки, подобни на мечета същества е открит в отдалечен кратер на вулкан в тихоокеанския остров Папуа Нова Гвинея.
Екип от изследователи от Великобритания, САЩ и Папуа Нова Гвинея, открива повече от 40 непознати животински вида, при спускането си в дълбокия 1 км кратер на планината Босави. Там попадат в джунгла, гъмжаща от живот и развиваща се в изолация в продължение на 200 хил. години, след последното изригване на заспалия вулкан.


В продължение на 5 седмици, учените откриват 16 вида жаби, непознати до този момент, 3 нови риби, нов вид прилеп и гигантски вид плъх, който вероятно ще се окаже най-големият в света.
Тези открития са преки доказателства за богатството на световните дъждовни гори и изследователите се надяват, че ще успеят да насочат общественото внимание към проблема с унищожението на подобни екосистеми. Дъждовната гора на Папуа Нова Гвинея изчезва с по 3.5% на година, твърдят учените, което е застрашителен факт.
Екипът от биолози, включва експерти от Оксфордския Университет, зоопарка в Лондон и Институт Смитсониан. Те вярват, че са първите учени, които стъпват в дълбокия кратер на планината Босави. Към тях се присъединява и екип на BBC, който заснема експедицията в документален филм от 3 части, който започва да бъде излъчван от тази вечер.



Сподели във Facebook

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP