Нови статии

Откриват Лабиринта на Минотавъра?

>> 2.11.09

Археолозите хвърлят нова светлина върху вдъхновението на гръцкия мит.

Подземна галерия на гръцкия остров Крит, гр. Гортин, представляваща сложна мрежа от тунели, може да се окаже самия древен Лабиринт – митично подземие, обитавано от Минотавъра, чудовището получовек-полубик. Но нека първо се върнем за малко към древногръцката митология...

Легендата

Преди Минос да стане цар на остров Крит, той помолил Посейдон да му даде знак, че той, а не брат му ще заеме престола. Посейдон му изпратил бял бик, когото Минос да принесе в жертва на бога. Когато обаче Минос видял великолепния бял бик, излязъл от водата, решил вместо него да принесе в жертва друг бик, надявайки се, че Посейдон няма да види разликата, а изпратения от бога да запази за себе си. Когато разбрал за измамата, Посейдон побеснял и направил така, че Пасифея, съпругата на Минос, да полудее и да се влюби в бик. Пасифея отишла при Дедал (изкусен архитект, гениален художник, механик и скулптор) за помощ, да ѝ даде съвет как да задоволи страстта си. Той построил куха дървена крава, покрита с волска кожа, в която Пасифея трябвало да се скрие и да позволи на бика да я обладае. Резулатът от този съюз бил Минотавъра. Той бил свирепо същество и след съвет от Делфийския оракул, Дедал построил гигантски лабиринт, в който да бъде затворен бика.
Синът на Минос, Андрогей бил убит от атиняните, които му завидели за победите на Панатинските игри. За да отмъсти за сина си, Минос повел война и спечелил. Волята му била седем атински младежи и девойки да бъдат изпращани на всеки девет години в двореца му и там да бъдат пренесени като жертва на Минотавъра. На третото изпращане, Тезей (легендарен владетел на Атина) доброволно пожелал да бъде изпратен при чудовището. Ариадна, дъщерята на Минос се влюбила в Тезей и му помогнала да излезе от лабиринта като му дала кълбо прежда, с което той маркирал пътя си и успял да намери пътя обратно. Тезей убил Минотавъра с магически меч, даден му пак от Ариадна и извел останалите атински младежи вън от Лабиринта...

Тезей, Минотавърът и Лабиринтът


Хипотезата

Англо-гръцкият екип от учени, който предприема експедиция до подземието това лято, вярва, че вероятността мястото до гр. Гортин да е древният Лабиринт е толкова голяма, също колкото и смятаният до сега за Дворец на Минос археологичен обект в Кносос. 600 000 туристи посещават развалините на Кносос всяка година, но нито един от тях не предполага и не е запознат с хипотезата, че домът на цар Минос и Лабиринтът може да са на място само на 30 км от там... Водачът на експедицията Никалъс Хоуарт от Университета в Оксфорд, твърди че е грешно Кносос да е единственото място, пряко свързвано с мита за Минотавъра.
Изследователите откриват, че подземният комлекс в Гортин е бил многократно посещаван от крадци на антики, които са опитвали да взривят една от вътрешните камери с надеждата, че ще открият скрита стая със съкровища. Галериите, известни още като Лабиринтовите пещери, представляват тунели с обща дължина около 4 км, сързващи широки камери и помещения без изход. Посещавани са още през Средновековието от пътешественици търсещи Лабиринта. Но след преоткриването на Кносос през 19 в., пещерите спират да представляват интерес за изследователи, археолози и иманяри. По време на Втората световна война пък нацистите съхранявали там амунициите си.

Никалъс Хоуарт: „Все още не можем да докажем, че Лабиринтовите пещери са древният Лабиринт от мита за Минотавъра, но вървейки из тях бързо усещаш, че това е тъмно и опасно място, където лесно можеш да се загубиш”.

Сподели във Facebook

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP