Нови статии

Градът фантом в Google Maps

>> 5.11.09

Несъществуващ град се появява в картите на Google!


Мистериозният град Аргълтън /Argleton / се появява в Google Maps насред ниви в близост до път М58 южно от Ормскърк, Англия. Неговото „съществуване” в уеб пространството автоматично го превръща в реален град, тъй като много компании развиват дейността си използвайки картите на Google и отнасят селището-фантом към административната област, в която се намира. При търсене в интернет се появяват множествто обяви за работа, запознанства, продажби на имоти и какво ли още не, свързани с несъществуващия град Аргълтън. Хората и услугите в тези обяви са истински, но реално се намират на друго място в областта, с един и същи пощенски код. Друга загадка е и самото име на града - на английски Argleton е анаграма на „Not Real G” и “Not Large”.
Google и компанията, която поддържа базите данни на картите, не могат да обяснят съществуването на градът-фантом и разследват случая.
Една от теориите е, че Аргълтън е умишлено добавен, като капан за улов на компании, които нарушават авторските права на картата. По този начин, ако картата е копирана и използвана неправомерно, съзнателно сложените грешни обекти се използват като доказателство в съда. С тази цел често се поставят т. нар. „улици капани”, но тяхната поява обикновено е маловажна, за разлика от „същесвтуването” на цял един град.
Информацията, която използват Google Maps се предоставя от холандската компания Tele Atlas. Техният говорител заявява: „Грешки от рода на тази с Аргълтън са необичайни и все още не можем да обясним как се е появила тази аномалия в нашата база данни”.


Сподели във Facebook

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP