Нови статии

Capela dos Ossos — параклис от кости

>> 15.11.09

Параклисът на костите - Capela dos Ossos е построен през 16-ти век от местни монаси и се намира в близост до църквата Св. Францис, в средновековния град Евора, Португалия. Неговите вътрешни стени и колони са изцяло покрити от костите и черепите на повече от 5 000 души. Легенди разказват, че това са войници загинали при голяма битка или жертви на епидемия. В действителност обаче, костите са на хора от всички прослойки на обществото по онова време, които били есхумирани от средновековните гробища на Евора.

Над входа на параклиса с големи букви е изписано следното послание, напомнящо за това, че всеки е смъртен: „Nós ossos que aqui estamos, pelos vossos esperamos" („Нашите кости тук, очакват твоите”).


Тленните останки на монасите, построили параклиса не са изложени на показ – съхраняват се в бяло ковчеже в главното помещение.


На една от стените са закачени две цели тела – на възрастен и дете. Техният произход е неизвестен, но съществуват много легенди. Една от най-разпространените истории гласи, че телата са на мъж и неговия син, прокълнати от ревнивата му съпруга.





Фотограф: Ransom Riggs


Сподели във Facebook

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP